Soft skills #1: Jak napsat kvalitní CV?

Chcete si vytvořit dobrý životopis, abyste získali práci při studiu? To je dovednost, která se vám bude hodit do následujících pár let více než cokoliv jiného. Poradíme, na co nezapomenout, čeho se vyvarovat a jak by to mělo celé vypadat.


Struktura vládne světem

Asi to dnes každý neví, ale typy životopisu známe oficiálně dva. Klasický a strukturovaný. První jmenovaný si možná matně pamatujete maximálně z hodin češtiny na střední škole – a není se čemu divit. Tato forma psaní životopisu v celých větách se dnes používá už opravdu minimálně. Drtivá většina zaměstnavatelů po vás bude vyžadovat životopis strukturovaný. Neznamená to, že byste v něm nemohli napsat ani jednu souvislou větu (o tom později), ve skutečnosti to má ale zcela praktické důvody – personalisté jsou „busy” a ocení, když dostanou všechny informace hezky „na talíři”.

Teď už ale k samotné struktuře. Většinou se skládá z jednotlivých bodů. Začněte obecnými údaji, jako je jméno, adresa, telefon a e-mailová adresa. Následuje vaše vzdělání, poté praxe, jazykové znalosti, ostatní absolvované kurzy, dovednosti a na konci můžete připojit i zájmy (na ty však nejsou firmy vždy zvědavé, tak zvažte, jestli taková informace u dané nabídky může být k užitku, nebo ne). Při výčtu vzdělání a praxe nezapomeňte u každé z položek uvést dobu jejího trvání (v řádu měsíců) a seřadit je od nejaktuálnějšího (nahoře) po nejstarší (dole). Pro nejlepší představu si najděte na Googlu vzorové příklady takových CV a vše vám bude jasné.


A motivační dopis máte?

Poněkud samostatnou disciplínou je motivační dopis. Jen málo firem ho po vás bude chtít, můžete se s ním ale setkat mnohem pravděpodobněji než s klasickým životopisem. To, co se vám nevejde do strukturovaného CV, máte možnost rozepsat právě v „motiváku”. Nebojte se podělit o své zkušenosti, přednosti a svou motivaci. Nic ale nepřehánět – pořád mějte na paměti, že personalisté nemají čas číst mnohastránkové traktáty. A taky pozor, aby z textu nečouhalo přehnané sebevědomí! Nikdo nechce v týmu namyšlence.

Chci to mít hezký, co třeba růžovou?

Grafické úpravě se meze nekladou, je jen na vás, jak si svůj životopis postavíte. Ale pamatujte, že v tomto případě opravdu často platí, že méně je více. Vyvarujte se jakýchkoliv grafických prvků, natož barev (pokud tedy nejste grafický designér a neumíte decentně a chytře vyjádřit svůj um i touto cestou). Ani s fontem se nepouštějte do žádných kreativních eskapád, Times New Roman je nejlepší přítel člověka. Stále platí, že rozhoduje hlavně obsah vašeho CV, proto mu grafickou úpravu maximálně podřiďte tak, aby nijak nerušila. A co fotografie? Pokud je důstojná a profesionální, nejspíše jí nic nezkazíte, nebývá ale podmínkou. V případě, že ji tam chcete mít, hlavně žádné selfie ze sobotní párty u kamaráda.


Chytré rady na konec

  1. Jestli se chystáte psát své první CV, pořádně si na internetu projděte co nejvíce ukázek, jak má správný životopis vypadat. Požádejte své starší známé, aby vám poslali ty své.
  2. Zkontrolujte si, že v životopisu nemáte žádné gramatické chyby. Musí být po všech formálních stránkách stoprocentní. Člověk, který bude mít váš osud ve svých rukou, se koneckonců řídí celkovým dojmem z jednoho papíru. V takové chvíli rozhoduje i jedna sebemenší gramatická chyba.
  3. Kreativita se může cenit, ale hlavně nic nepřehánějte. Opět platí to, co musíte mít na paměti neustále: jde o to, na jakou pozici se hlásíte. Manažer IT firmy asi neocení květnaté formulace a nápadité zpracování tolik jako kreativní ředitel reklamní agentury. Zkuste se vcítit do kůže daného zaměstnavatele.