O čem je obor Veřejná politika a pro koho je určen - Představení od garanta oboru

Obor Veřejná politika je na Ambis žhavou novinkou. Začíná se učit prvním rokem, proto zatím nemá absolventy, kteří by se s vámi mohli podělit o svoje zkušenosti. Požádali jsme tedy garanta oboru doc. Michala Plačka, aby nám sdělil, jakou zkušenost má s oborem on sám.


K veřejné politice jsem se dostal poměrně velkou oklikou přes management a ekonomii, kterou jsem vystudoval původně. Na veřejné politice se mi libí, že se nedívá na svět optikou pouze jednoho oboru, ale kombinuje základy ekonomie, politologie, sociologie, veřejné správy a managementu. Takže ve skutečnosti jste takový univerzál, což jsem zažil na vlastní kůži.

Díky veřejné politice jsem dostal pozvánku do Indonésie, kde jsem místní vládě pomáhal s programem proti chudobě. 

Následně jsem dostal možnost spolupracovat na unikátním startupovém projektu, který vznikl v České republice a zaměřuje se na využití udržitelných technologií ve stavebnictví. V týmu jsou konstruktéři, chemici, matematici a další. Já mám na starosti prezentaci projektu a řeším, jak zbourat předsudky vůči udržitelným technologiím u těch, co rozhodují o nákupu.

Tohle není jen můj případ, podobně zajímavé kariérní cesty mají i moji kolegové a absolventi, kteří obor vystudovali buď v České republice, nebo na zahraničních vysokých školách. Díky studiu veřejné politiky máte široké uplatnění nejen ve veřejném, ale i soukromém sektoru. Ve veřejném sektoru můžete pracovat na manažerských nebo analytických pozicích na úrovni měst, ale i ministerstev. Na úrovni města můžete řešit například komunikaci s veřejností a rozpočty nebo se orientovat na oblast sociálních služeb. Na centrální úrovni můžete pracovat na zajímavých projektech a opravdu velkých výzvách, kterým jako společnost čelíme. Můžete se zapojit do vytváření například vzdělávacích politik.

O absolventy je zájem i v soukromém sektoru. Spousta z nich pracuje v konzultantských firmách, v marketingu a komunikaci nebo na pozicích, kde mají na starosti veřejný sektor jako zákazníka. Univerzalita oboru je opravdu velká výhoda.

Ambis nabízí především prakticky zaměřené programy. Veřejná politika je akademický program a myslím, že je to tak dobře. Moje osobní motto zní: Nejlepší praxí je dobrá teorie. Z kvalitních teoretických základů totiž můžete v praxi čerpat velmi dlouho, a když budete rozumět věcem do hloubky, umožní vám to se mnohem rychleji adaptovat na měnící se svět. Vaše investice do vzdělání vám tak bude přinášet výnosy na mnohem delší dobu.