5 neohraných rad, jak se lépe připravit na zkoušku

Nejneoblíbenější část semestru všech studentů je tady. Ano, zkouškové. Chápeme, že byste o něm ještě nejspíše nechtěli vůbec slyšet. Nám to ale nedalo. Připravili jsme pro vás krátký článek o učení se na test či zkoušku. Nebojte, neuslyšíte v něm stokrát ohrané návody, jak nenechávat vše na poslední chvíli nebo si umět udělat místo na stole tak, abyste si měli kam řádně opřít ruce i s lokty. Na následujících řádcích přinášíme 5 užitečných a hlavně originálních rad, abyste i tímto zkouškovým propluli bez problémů. Hodně síly!


1) Najdi si na Youtube tematická videa

Samozřejmě je důležité si pořádně projít všechny dostupné studijní materiály, vůbec však není od věci si nechat téma jednoduše vysvětlit. Od toho jsou sice vyučující, ale kdo by si měl pamatovat kompletní výklad z doby před několika týdny, nedej bože měsíci. Výbornou pomůckou jsou v takové situaci edukativní videa na Youtube, kde zapálení amatéři či profesionálové přehledně a jednoduše vysvětlují danou tematiku, navíc s tak potřebným vizuálním doprovodem. Ať už se učíte na zkoušku ze základů ekonomie nebo Freudovy psychoanalýzy, obětujte pár minut svého času a najděte si tutoriály, které vám pomohou celou problematiku pochopit a dostat patřičně pod kůži.


2) Čti shrnutí na konci kapitol

Zdá se ti, že učebnice, kterou vám vyučující doporučil, má příliš dlouhé kapitoly, které až moc často zabíhají do nepotřebných detailů?

Určitě nejsi sám, naštěstí ale v mnoha takových knížkách bývá na konci každé oddílu stručné shrnutí v bodech toho nejdůležitějšího, o čem daná část učebnice pojednává. Využij toho k vylepšení svých zápisků a ušetři si tak čas zaměřením se na to nejpodstatnější. A co víc – myslíš si, že se tam váš vyučující při tvoření testu nedívá?


3) Bav se s ostatními o tom, co ses naučil

Jsou lidé, kteří se látku pouze naučí slovo od slova a myslí si, že mají vyhráno. To je ale velmi riskantní způsob učení, který tě zbaví možnosti improvizace. Hlavní je totiž při učení téma pochopit a to, pokud možno, co nejkomplexněji. A jak na to? Neboj se s ostatními spolužáky nebo kamarády na bytě mluvit o tom, co se právě učíš, opakovat vlastními slovy, co sis zapamatoval a jednoduše diskutovat. Uvidíš, jak dobře ti to pak bude naskakovat, až přijde na věc.


4) Poslouchej při učení jen hudbu, kterou neznáš

Pokud se učíš hlavně na počítači, určitě jsi to zažil – člověk má pořád tendenci si pouštět písničky, aby mu to rychleji utíkalo a tak nějak si i zlepšil náladu. Zkušenější studenti mají vysledované, u které hudby se jim učí nejlépe, někteří dokonce můžou poslouchat, co chtějí, aniž by je to rušilo. Pro nás ostatní, kteří si fakt, že nám hudba opravdu při učení pomáhá, spíše jen namlouváme, existuje jednoduché pravidlo: pouštět si hudbu, kterou neznáme. Člověk se tak vyvaruje nepříjemnému okamžiku, při kterém si uvědomí, že místo soustředěného učení si vlastně jen pobrukuje svou oblíbenou písničku.


5) Sežeň si co nejvíce výpisků

Jsi jeden z těch “flákačů”, kteří si na hodinách své vlastní zápisky nepíšou? Pak se o tomto bodu asi ani nemusíme bavit. Pokud ale v tobě přece jen ještě přetrvává dostatek svědomitosti na to, aby sis o hodinách poznámky dělal/a, ber tuto radu taky vážně. Nechceme tím říct, že tvoje výpisky nejsou nejlepší na světě, zkus ale napsat svým spolužákům a poprosit je o jejich výpisky z hodin. Zjistíš, že nějaké věci ti mohly uniknout a z více takových zdrojů tak můžeš poskládat perfektní dokument, se kterým budeš mít zkoušku skoro jistě v kapse.