5 rad, které vám pomůžou v posledních dnech před maturitou

1) Rozvrhněte si čas

Pokud jste to ještě neudělali, je ten nejvyšší čas. Není nic horšího, než den před zkouškou zjistit, že se k posledním otázkám už nedostanete.

Nepřeceňte své síly a na každý den, který vám zbývá, si připravte takové množství otázek, které jsme opravdu schopni stihnout. Je lepší si večer “udělat” ještě jednu ze zítřka, než být od prvního dne ve skluzu.

2) Hoďte se do klidu

Nebo možná spíš do “režimu nerušit.” Je takové obecné pravidlo, že před maturitou musíme zrovna nutně uklízet, vytírat, chodit s tříděným odpadem apod. Ale protože už vám do zkoušky zbývá jen pár dní, předpokládám, že naklizeno je, pes na procházce také byl a vy se konečně můžete začít učit.

Člověku chvíli trvá, než se začně plně soustředit. Ale vyrušit se necháte za zlomek vteřiny jedním pípnutím telefonu. A můžete začínat zase znova. Najděte si klidné místo, všechny rušivé elementy nechte v jiné místnosti a vrhněte se na to.

Pomáhá i když si den rozdělíte do časových bloků. Třeba 50 minut soustředění a 10 minut pauza. Není nutné se koncentrovat půl dne a pauzy jsou také důležité.

3) Tiskněte, vypisujte, podtrhávejte

Co není označené zvýrazňovačem, jako by neexistovalo. Není nic horšího, než učení z obrazovky počítače, telefonu nebo tabletu. Zaprvé se vám to bude hůř vstřebávat a hlavně, na telefonu co minutu vyskočí notifikace o tom, že vám někdo dal srdíčko na instagramu a s učením je stejně konec.

Nejlepší je mít poznámky na papíře. Ať už napsané rukou, nebo vytištěné a zaškrtané k nepoznání. Informace vám po jednotlových kapitolách budou dávat větší smysl a papír vás nebude tolik odvádět od soustředění. Navíc pěkně uvidíte, kolik vám toho ještě zbývá.

Tip: Neučte se v posteli. Papíry si rozložte na stůl, na zem nebo rozlepte po stěnách. Postel máte v hlavě zafixovanou jako místo odpočinku. A na ten teď není úplně čas ;)

4) Jíst a spát

Příprava na maturitu se neobejde bez stresu a zmatků. Během toho ale nesmíte zapomínat na základní lidské potřeby. Protože pokud nebudete jíst a spát, oslábnete a stejně se toho moc nenaučíte.

Je zbytečné se učit do pozdních hodin, protože to druhý den stejně budete muset dospat. Mozek na takový zápřah musí být odpočatý. Nevyspalý člověk bude koukat do papírů delší dobu a zapamatuje si toho mnohem méně.

Nejlepší je dodržovat stejný denní cyklus, na který jste zvyklí. Vstávejte jako v běžný školní den, jezte, jak jste zvyklí a stejně tak choďte i spát.

5) Na zkoušku přijďte odpočatí

Nejlepší scenář je takový, že odpoledne před zkouškou si znovu rychle projdete všechny otázky a po večeři už na to nesáhnete. V klidu si pustíte film a půjdete spát.

Protože pokud jste se něco nestihli naučit v předvěčer dne D, už se to stejně nejspíš nedoučíte. A než abyste obětovali poslední noc na to, abyste hekticky procházeli zápisky a snažili se z toho něco zapamatovat, to se raději pořádně vyspěte.

Odpočatý mozek funguje mnohem lépe a nakonec budete překvapeni, na co všechno si dokážete vzpomenout.