7 tipů, jak si vybrat soukromou VŠ

Hledáte soukromou vysokou školu? Máme pro vás několik tipů, jak nešlápnout vedle. Ty portál vysokéškoly.cz otestoval na Bankovním institutu vysoké škole. Jste zvědaví, jestli jsme obstáli?

1. Základem je vybrat si správný obor
Základem je si vybrat správný obor, tedy ten který vás bude bavit a v lepším případě i živit. Výhodou je, pokud škola nabízí studium oboru v češtině i angličtině.

Bankovní institut nabízí mnoho bakalářských oborů, jak v češtině, tak v angličtině, od Bankovního managementu až po Oceňování majetku, na které lze navázat magisterským studiem. Právě obor Oceňování majetku je velmi žádaný, protože ho nenabízí žádná jiná škola a škála uplatnění je široká. Absolventi po získání určité praxe se pak mohou živit jako realitní makléři, soudní znalci či odhadci nemovitého majetku.

2. Budoucí pracovní uplatnění a mzda
Bohužel úřady práce každé září překypují absolventy, kterým se nedaří najít vhodné pracovní místo v oboru, který vystudovali. Někdy je překážkou nejen absence praxe, ale také mzdové požadavky. Než se definitivně rozhodnete o škole, podívejte se na nabídku práce a nabízené platové podmínky ve zvolených oborech.

Podle statistiky Úřadu práce ČR tvoří podíl 2,9% podíl absolventů, kteří jsou půl roku až rok po ukončení školy bez práce (u některých škol je to až 18 %). Procento je tak nízké, díky certifikátu potvrzující odbornou způsobilost, který obdržíte po absolvování některého z krátkodobých bezplatných specializačních kurzů. Absolvent Bankovního institutu v průměru dostává podle šetření Reflex 2013 hrubý měsíční plat 38 065,–Kč, což je o cca 12 tisíc víc než průměrný plat v ČR.

3. Výuka musí být kvalitní
Aby výuka splnila svůj účel a studenty bavila, musí být kvalitní a opírat se o znalosti opravdových odborníků. Ideální je, pokud si škola dělá pravidelně evaluaci kvality výuky a zlepšuje ji na základě zpětné vazby od studentů.

Bankovní institut si průzkum o kvalitě výuky udělal, aby tím potvrdil nedávno získané certifikace ISO 9001. Výzkumu se účastnila necelá tisícovka studentů a 75 % z nich hodnotí výuku jako nadprůměrnou.

4. Co když chci podnikat?
Ne náhodou nejlepší světové firmy jako Facebook nebo Snapchat vznikaly v rámci studentských projektů. Proto v posledních letech některé školy začínají poskytovat svým studentům takzvané podnikatelské akcelerátory, na rozjezd jejich nápadů.

I na Bankovním institutu vysoké škole vzniká podobný počin s názvem B-Challenger.

5. Jak se na škole líbí studentům?
Pokud máte nějakého kámoše, který na škole studuje, zeptejte se ho, na jeho názor. Není totiž nic věrohodnějšího. Pokud nikoho neznáte, podívejte se na žebříček Fakulta roku, kde studenti a absolventi hodnotí svoji vysokou školu v průběhu studia.

Bankovní institut vysoká škola se v kategorii soukromých ekonomických vysokých škol umístil na 3. místě.

6. Zahraniční spojka
Škola by vám měla dát možnost vycestovat do zahraničí v rámci studijního programu například s programem Erasmus+. Znalost aspoň jednoho cizího jazyka je dnes asi důležitější než kdy předtím a proto je nejlepší způsob jak si ho osvojit, vycestovat do zahraničí.

Bankovní institut poskytuje program Erasmus+ a navíc nabízí i zahraniční stáže. Krom toho je součástí nadnárodního vzdělávacího holdingu a díky tomu umožňuje studentům účastnit se zahraničních projektů v rámci skupiny COGNOS AG, anebo absolvovat semestr na některé z partnerských škol skupiny.

7. Má škola příjemné prostředí?
Výuku ovlivňuje i prostředí. Dobře vybavená knihovna, free wifi, dostupnost MHD nebo dostatek místa na parkování je pro mnoho soukromých škol samozřejmostí.

Bankovní institut nabízí navíc stravování ve vlastní menze či relaxování mezi přednáškami ve studentském klubu. Důležité je zmínit, že škola je bezbariérová tedy vhodná i pro studenty s handicapem.

Více než polovina středoškoláků považuje kvalitu vysokých škol a jejich výuky za srovnatelnou s veřejnými univerzitami. 62 % středoškoláků pak neváhá za vysokoškolské vzdělání zaplatit, pokud jsou přesvědčeni o kvalitě přednášek. Vyplývá to z průzkumu, který si u agentury Ipsos nechal zpracovat Bankovní institut. Je ale potřeba správně vybírat a nešlápnout vedle. Tohle nezvratné rozhodnutí se zapíše do našeho životopisu černou tuhou a rozhodne třeba o vašem budoucím zaměstnání.

Zdroj: vysokeskoly.cz