7 tipů jak zvládnout prvák na vysoké škole

Nástupem na vysokou školu vám začíná nová a naprosto skvělá životní etapa.  Čeká vás spoustu zážitků, ale taky výzev. Určitě počítáte s tím, že přechod ze střední školy na vysokou bude náročný. Máme pro vás sedm tipů, jak zvládnout prvák, nezbláznit se a užít si ho. 

Z vysokoškolského života vytěžíte hodně – nové příležitosti, projekty, kontakty, přátele na celý život, třeba i studium v zahraničí nebo první pracovní stáž. Vysoká škola vám otevírá nové a netušené obzory a nabízí mnohem více svobody a volného času. A právě na volnější režim si dejte velký pozor. Pokud situaci podceníte, před zkouškovým obdobím se vám všechno vrátí jako bumerang. Často se říká, že právě první semestr je pro studenty v rámci vysokoškolského studia nejtěžší, protože změn oproti střední škole na vás čeká opravdu hodně. Ale štěstí přeje připraveným.

① Rychle se rozkoukejte

Zorientujte se v budově školy – kde jsou vaše učebny, knihovna, studijní oddělení, ale taky kavárna. Nepodceňte ani cestu do školy, zohledněte ranní špičku, MHD nebo parkování v okolí školy. Jsou to drobnosti, ale dělají hodně. 

② Choďte na přednášky a semináře

Rozhodně nevynechejte první přednášku a seminář každého předmětu, tam se totiž dozvíte všechno – jak bude probíhat výuka, jaké požadavky má vyučující u zkoušky, jaké studijní materiály budete potřebovat, jestli je povinná docházka a kdy máte odevzdat seminární práce. Všechno si zapište, nových informací bude spoustu.

Ne každý vyučující vyžaduje účast na přednáškách, povinné jsou častokrát jen semináře. Dobře si rozmyslete, jak s tím naložit. Spousta studentů chodí do školy, jen když opravdu musí, na vysoké škole nepotřebujete žádné omluvenky. Obzvlášť v prváku ale doporučujeme na přednášky chodit a mít uši nastražené. Nejde jen o to dělat si dobré poznámky, ale především pochopit látku, získat na ni komplexní úhel pohledu, všímat si, čemu přednášející přikládá důležitost, protože to by se mohlo objevit u zkoušky a vy budete s větší pravděpodobností vědět, co se po vás bude chtít.

③ Najděte si svůj styl učení 

Učení bude hodně, připravte se na to. Každému vyhovuje jiný styl – někdo si vypisuje poznámky, někdo si dělá kartičky s otázkami, někomu stačí si látku jen číst a podtrhávat ve skriptech. Je dobré si co nejdříve ujasnit, která metoda učení vám funguje nejlépe a je nejvíce efektivní. Důležitou roli hraje i učební prostředí – studium v klidu a tichu domova, v knihovně, někdo preferuje kavárnu. Zkuste i variantu učení se spolužáky.

④ Učte se průběžně (alespoň trochu)

Učení se týden před zkouškou se sice dá zvládnout, přináší to s sebou ale víc stresu, než je zdrávo. Doporučujeme si vyhradit ideálně během každého týdne trochu času a třeba si alespoň sumarizovat poznámky z každého předmětu. Nemusíte se aktivně učit, i pouhé pročítání zápisků vám z dlouhodobého hlediska pomůže. Navíc budete mít neustále aktuální přehled o probírané látce z přednášek a seminářů a látka vám bude dobře navazovat, lépe dávat smysl, což vám z hlediska zapamatování si informací velmi pomůže. 

Nepodceňte to. První zkouškové období bude náročné, a když učení půjdete po celý semestr naproti, ačkoli třeba jen v malých krůčcích, budete mít obrovskou výhodu. 

⑤ Bez systému to nepůjde

Na vysoké budete mít daleko více povinností než na střední škole. Už nebude možné udržet spolehlivě všechny termíny a úkoly jen v hlavě. Snadno na něco zapomenete, nedodržíte termín anebo zklamete kamarády při skupinových pracích, často budete ve stresu. Hned od začátku akademického roku mějte ve věcech pořádek – zapisujte si důležité termíny, schraňujte si veškeré poznámky a studijní materiály, pište si to do listy, snažte se plánovat.

⑥ Přidejte se do facebookových skupin

Budete díky nim v obraze. Díky nim se budete mít kam obrátit, když si nebudete něčím jistí, a zároveň se pro vás stanou cenným zdrojem užitečných informací o škole, studijních materiálech, zápočtech a zkouškách, ale i o mimoškolních aktivitách. Socializace je základ a to jak v online, tak i offline světě.

⑦ Buďte v pohodě

Prvák bývá náročný, ale o to víc je potřeba myslet i na mimoškolní aktivity a svoje mentální i fyzické zdraví. Potkávejte se s kamarády, udělejte si čas na sport a svoje koníčky. Pokud začnete pociťovat, že je ve vašem životě najednou víc stresu, zkuste začít s jógou nebo meditačními technikami. Nepřehánějte to s alkoholem a divokými večírky, dbejte na kvalitní spánek, který je pro vaši fyzickou i duševní pohodu opravdu důležitý. 


Držíme palce, ať si svůj prvák na Ambis užijete a vše zvládnete levou zadní!