Cestování po Česku (v knížkách)

Také si s sebou na cesty rádi berete knížky, jejichž děj je zasazen do místa, kde budete trávit své víkendové dny? Nechte se inspirovat naším výběrem knih, ve kterých vás čeští spisovatelé provedou po českých luzích a hájích.

Šumava: Raději zešílet v divočině – setkání s šumavskými samotáři

 

Když do divočiny, tak se vším všudy. Zapomeňte na internetové připojení, elektrické osvětlení a kohoutkovou vodu. Vydejte se na zapomenutá místa, kde si odpočinete od stresu, hluku a naskakujících upomínek na mobilu. A vezměte si s sebou knihu Aleše Palána s fotkami od Jana Šibíka o lidech, kteří se takhle rozhodli žít napořád. Někteří si postavili v lese chýši, jiní žijí v maringotkách či na horských samotách nebo přespávají přímo pod stromy. Přečtěte si osm rozhovorů s lidmi žijícími dlouhodobě mimo civilizaci, které vám přinesou pohled do tajuplného světa, o jehož existenci nic nevíme.


Ostrava: Rakvičky

 

Budete mít v srpnu cestu do Ostravy? Tak to si nezapomeňte přibalit knihu Ireny Douskové. Autorka legendárního Hrdého Budžese stvořila vtipnou, ale i dojemnou perestrojkovou „road-movie“, jejíž hlavní hrdinka, dvacetiletá Róza, definuje svůj osudový plán zcela jasně. Musí „najít Ostraváka a přiznat, že ho miluje“. Zanedlouho se však ukáže, že to zdaleka není tak lehký úkol, jak se ze začátku zdálo. Tato novela o krátké prázdninové cestě není jen příběhem o čtveřici hlavních protagonistů, ale zároveň originálním zrcadlem doby, ve které se odehrává.


Na vesnici: Dědina

 

Chystáte se vypadnout z města a strávit pár poklidných dnů v nějaké české vísce? Pro dokreslení té pravé venkovské atmosféry doporučujeme knihu Petry Dvořákové s příhodným názvem Dědina. Držitelka Magnesie litery či Zlaté stuhy ve svém románu vypráví o rozoraných hranicích mezi poli i lidmi. O vesnici, kde se život odehrává v hospodě, v malém obchodě či třeba na zabijačkách – na místech, kde je život stále spjatý s půdou, zvířaty a hospodařením. Tak si lehněte do trávy, sevřete stéblo slámy mezi rty a začtěte se do lehce humorného příběhu jedné současné vesnice.


Praha: Z lásky k Praze

 

Příběhy míst jako je Karlův most, Malá Strana či Vyšehrad zná každý. Co ale příběhy, které se neváží ani tak k těmto dominantám jako spíš k osobnostem, kterým Praha změnila život? Z lásky k Praze je čtivě napsaná autobiografie Gena Deitche o neuvěřitelných osudových zvratech významného amerického filmaře, který spoluutvářel československé dějiny animovaného filmu. Držitel Oscara za animovaný film z roku 1961 v knize vypráví, jak byl v roce 1959 vyslán proti své vůli do Prahy, aby si stověžaté město nakonec naprosto zamiloval. Navázal zde přátelství s legendárními osobnostmi českého animovaného filmu Jiřím Trnkou, Jiřím Brdečkou nebo Janem Werichem a díky jeho vazbám se v Československu mohly vyrábět animované filmy, které se brzy proslavily po celém světě (jako například Tom a Jerry či některé díly Pepka námořníka).


Bílé Karpaty: Žítkovské bohyně

 

Pokud jste ještě nečetli tento legendární bestseller, v létě na cestách je na něj ta nejpříhodnější doba. Jeho děj je zasazen do kopců Bílých Karpat, kde jsou rozeseta odlehlá stavení, kde žily ženy, které si dokázaly uchovat zvláštní schopnosti a vědomosti, které si předávaly z generace na generaci řadu století. Říkalo se jim bohyně, protože dokázaly bohovat – prosit Boha o pomoc a jeho zásahům i tak trošku dopomoci. Příběh vypráví o poslední bohyni, Doře Idesové. Ta se snaží rozplést neznámé osudy své rodiny i dalších bohyní, zejména své tety Surmeny, která byla v době komunistického režimu vedená v archivech StB jako vnitřní nepřítel.