Jak se zbavit stresu během zkouškového období

Zkoušky jsou pro vysokoškoláky velmi často stresujícím obdobím. Tlak na dobrý výkon může být ohromující a je snadné propadnout negativním myšlenkám a úzkosti. V tomto článku vám prozradíme několik tipů, které vám pomohou během tohoto náročného období stres snížit, zůstat v klidu, zvládnout své emoce a soustředit se.

① Plánujte a organizujte 

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak snížit stres během zkoušek, je plánovat a organizovat si čas. Sestavte si reálný studijní plán, který počítá s přestávkami, spánkem a volným časem. To vám pomůže vyhnout se přetěžování na poslední chvíli, které může zvýšit úroveň stresu. Když máte jasný plán, můžete se soustředit na studium místo toho, abyste si dělali starosti s tím, co byste měli dělat dál a jestli stíháte. Pokuste se váš plán dodržovat a zbytečně neprokrastinovat. Štěstí přeje připraveným. Určitě se vám půjde lépe na zkoušku, když budete vědět, že jste se zvládli velkou část látky naučit a že jste pro přípravu udělali maximum.

② Pečujte o sebe

Péče o sebe je v období zkoušek zásadní. Dbejte na to, abyste se zdravě stravovali, pravidelně se věnovali sportu a dostatečně spali. Je snadné se zanedbávat, když jste zaneprázdněni a ve stresu, ale věřte, že váš režim, životospráva i pohyb jsou velmi důležitými faktory pro udržení fyzického a duševního zdraví. Ke snížení stresu může přispět i to, že si budete dělat přestávky a věnovat se věcem, které vás baví, jako je čtení knihy, procházka nebo sledování filmu.

③ Spěte

Nedostatek spánku je během zkouškového vaším úhlavním nepřítelem. Kvalitní spánek je nezbytný k tomu, aby vám to opravdu dobře myslelo. Nastavte si „spánkový režim“ – choďte si lehnout každý večer zhruba ve stejnou dobu a probouzejte se ve stejnou ranní dobu každý den. Dbejte na to, abyste spali alespoň 7 hodin denně. Nejen, že se budete cítit lépe a budete méně vystresovaní, ale oceníte i to, že spánek má vliv na paměť, a tudíž usnadňuje učení. Spánek je důležitý pro konsolidaci (upevnění a uložení) nově naučených informací v paměti. Jestliže nespíte, nově nabyté informace se nepřenesou z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Tak co, začnete už konečně poctivě spát?

④ Zkuste relaxační a meditační techniky

Nádech, výdech, klid. Relaxační techniky vám mohou pomoci snížit stres a zklidnit mysl. Hluboké dýchání, progresivní svalová relaxace a vizualizace jsou účinnými technikami, které můžete použít ke snížení stresu. Zkuste je praktikovat před spaním nebo když se cítíte obzvlášť vystresovaní. Můžete také používat relaxační aplikace, kterých jsou ke stažení desítky, například Headspace nebo Calm, a které nabízejí řízené meditace a další relaxační cvičení. Během procházky se snažte praktikovat mindfulness, tedy vnímat všemi smysly, co se děje okolo vás, a nechat tak myšlenky na zkoušku za zdmi vašeho pokoje.

⑤ Kamarádi nadevše 

Studium s přáteli nebo zapojení do studijní skupiny může pomoci snížit stres a poskytnout psychickou podporu. Mluvit s ostatními, kteří procházejí stejnou zkušeností, může být užitečné a může vám to pomoci si uvědomit, že v tom nejste sami, protože ostatní prožívají ty samé obavy a cítí se podobně. A nebo naopak – vaši spolužáci jsou v klidu a dodají vám optimismus, že zkoušky zvládnete. Zároveň si s kamarády užijte čas, během něhož zapomenete na učení a stres ze zkoušek, „vypnete hlavu“ a načerpáte potřebnou energii.   

⑥ Vyhněte se alkoholu, s kávou opatrně 

Ačkoli se alkohol může zdát jako rychlé řešení pro úlevu od stresu, ve skutečnosti může z dlouhodobého hlediska stres spíše zhoršit. Alkohol dokáže narušit spánkový režim, způsobit dehydrataci a ovlivnit kognitivní funkce, což vše může přispět ke zvýšení hladiny stresu. 

Pozor také na kávu, která často ve zkouškovém teče proudem. Pokud se cítíte unavení a pijete kávu, abyste se nastartovali, pak nutíte tělo, aby využívalo veškeré své energetické rezervy, což je z dlouhodobého hlediska velmi nezdravé. Čím více kávy tak budete pít, když jste unaveni, tím víc vám to tělo pak vrátí. Káva navíc znesnadňuje odbourávání stresových hormonů, a tak může hrát ve zvládání stresu negativní roli. Naopak některé nápoje boji se stresem pomohou, a to zejména bylinkové čaje, jako je meduňka, máta, levandule či různé předpřipravené bylinné směsi.

⑦ Jen klid, máte víc pokusů 

Samozřejmě udělejte maximum proto, abyste zkoušky zvládli napoprvé a nepřidělávali si starost s opravnými termíny. Ale na druhou stranu vás vědomí, že máte možnost opravy, může i trochu uklidnit.


Hodně štěstí při zkouškách, zvládnete je!