Jak si jako čerstvý absolvent napsat zajímavý životopis

Přemýšlíte, jak si napsat životopis, když ještě nemáte příliš pracovních zkušeností? Sepsali jsme pro
vás několik tipů, jak si vytvořit životopis, který personalisty zaujme, jak efektivně využít sítě LinkedIn
a ukázat se jako cenný kandidát, ačkoli jako student/ka vysoké školy nebo absolvetnt/ka nemáte
ještě příliš praxe.

CVčka pomáhají personalistům snadno a rychle se zorientovat mezi jednotlivými kandidáty, kterých mohou
být desítky. Vašemu životopisu personalista dost možná věnuje jen půl minuty času. A za tenhle krátký čas
se rozhodne, zda vás pozve na pohovor, nebo ne. Dokument proto musí být stručný, přehledný, sepsaný
na míru pozici, o kterou se ucházíte, a musí na první dobrou zaujmout, protože víc šancí třeba
nedostanete. Pojďme si říct, jak na to. 


Krátce a strukturovaně 

Důležité je zvolit strukturovaný životopis, který je přehledný a se kterým dokáže personalista rychle pracovat. U čerstvých absolventů, kteří nemají žádné pracovní zkušenosti, je v pořádku mít životopis v rozsahu jedné A4. Pokud jste při škole pracovali, vaše CV může být na dvě A4, ale nikdy ne delší. 

Jaké osobní údaje uvést?

Nejdůležitější informace patří na začátek, proto do hlavičky dejte své jméno a příjmení. Pokud jste právě získali akademický titul, nezapomeňte ho uvést. Dále uveďte e-mail a telefonní číslo. Jsou to kontakty na vás, proto ohlídejte, aby byly aktuální a ve správném tvaru. E-mailová adresa by měla působit profesionálně, zapomeňte na váš starý email lenicka.kocicka@email.cz nebo bourak2000@gmail.com a založte si adresu ve tvaru jmeno.prijmeni, zaručeně udělá lepší dojem. Ve starších šablonách životopisů jsou stále uvedeny položky jako adresa trvalého bydliště, datum narození, rodinný stav a další osobní informace. Tyto údaje už ale v CV dávno nejsou povinné.

Fotku ano, nebo ne?

Vložení fotografie do CV je kontroverzní téma. Někteří personalisté fotkám v životopisech fandí, jiní je tam za žádnou cenu nechtějí. Není to povinnost, fotku do životopisu dávat nemusíte, je to na vašem uvážení. Pokud se však rozhodnete fotografii do CV přidat, tak opatrně s výběrem – ideální je neutrální portrét. Nepoužívejte fotky z party, z pláže apod. 

Na míru pozici, o kterou se ucházíte

Životopis musí být vždy připraven na míru konkrétní pozici, aby v něm personalista našel, co hledá. Personalista porovnává popis pracovní náplně v inzerátu s dovednostmi kandidáta. Všímejte si v inzerátu, co je důležité pro firmu, a napište to podobně (PC znalosti, znalost jazyků, zkušenosti s administrativou, jednání s klienty, týmová práce apod.). Zamyslete se, jaké další dovednosti by mohly být pro firmu na hledané pozici užitečné a pokud je ovládáte, buďte proaktivní a rozhodně je uveďte.  

Zdůrazněte své vzdělání a kurzy

Pokud během studia vysoké školy nepracujete, a nemáte tudíž žádné pracovní zkušenosti, které by v životopisu vypadaly reprezentativně, pak bude vzdělání a absolvované kurzy vaší největší předností. Uveďte všechny důležité informace: název školy, adresu, od kdy do kdy jste studovali, studijní obor, jakým titulem jste školu zakončili, přidejte informace o závěrečné práci a vaší specializaci. Zaměřte se na informace, které jsou pro vašeho budoucího zaměstnavatele nejvíce relevantní. Je-li téma závěrečné práce pro budoucího zaměstnavatele zajímavé, věnujte mu ve vašem CV jeden odstavec. 

Nezapomeňte zdůraznit své studijní úspěchy, a to včetně všech vyznamenání a ocenění, která jste získali. Zmiňte také všechny práce z kurzů nebo školní projekty, které prokazují vaše dovednosti a znalosti v daném oboru. Popište detaily – co jste se na těchto projektech naučili a můžete využít u svého budoucího zaměstnavatele? Byli jste na studijním pobytu v zahraničí? I to se počítá.  

Tato část životopisu může být ve vašem případě nejdelší z celého CV.

Na dovednostech záleží

I když nemáte mnoho pracovních zkušeností, určitě ovládáte spoustu dovedností,  které jsou pro práci, o kterou se ucházíte, velmi přínosné a důležité. Nezapomeňte tyto dovednosti zdůraznit a pokud můžete, použijte konkrétní příklady nebo úspěchy, které prokazují vaši odbornost. Jednoduše řečeno vypište, co umíte. Rozepište se u hard skills – odborné technické dovednosti, znalost počítačových programů, úroveň cizích jazyků, ale i soft skills, jako jsou komunikace, řešení problémů, zvládání stresových situací nebo týmová práce.

Uveďte relevantní pracovní zkušenosti

Pokud jste během studia pracovali a získali nějaké zkušenosti a praxi, pochlubte se. I když vaše pracovní zkušenost přímo nesouvisí s pracovním místem, o které se ucházíte, může přesto prokázat vaši pracovní morálku, profesionalitu nebo schopnost pracovat v týmu. Ale samozřejmě s rozumem, zmiňte jen relevantní pracovní zkušenost, pokud jste dělali pomocníka na stavbě a hlásíte se do marketingové firmy, není to v CV potřeba uvádět. 

Zmínit můžete neplacené stáže či výpomoc v rodinné firmě. Každá zkušenost vás něco naučila. Pokuste se najít co nejvíce přínosů pro budoucího zaměstnavatele nebo firmu a vypište je. 

Nezoufejte, pokud pracovní zkušenosti nemáte

U studentů či absolventů se většinou počítá s tím, že jejich praxe nebude kdovíjaká. Přesvědčte personalistu, že se o obor zajímáte ve volném čase. Můžete uvést například členství ve studentských skupinách, konkrétní knihy, které vás zaujaly, odborné podcasty, které posloucháte. 

Tip na závěr

I když jste měli z češtiny jedničku, nechte si svůj životopis překontrolovat. Třeba jen kamarádem nebo rodičem. Pravopisné chyby nebo překlepy se stávají a věřte, že personalistu bouchnou do očí. Především však vytvoříte dojem, že jste si s CV nedali až tolik práce. A to určitě nechcete.


To ale není vše. Bez LinkedIn se neobejdete.

LinkedIn je mocným nástrojem pro budování profesní sítě a získávání cenných kontaktů. Začněte tím, že si vytvoříte profil, který bude prezentovat vaše dosavadní vzdělání, dovednosti, zájmy a kariérní cíle. Spojte se se spolužáky, profesory a odborníky ve svém oboru, abyste rozšířili svou síť a dozvěděli se více o možných kariérních cestách. Uvidíte, že kontakty budou přibývat a nikdy nevíte, kam vás zavedou. 

Zapojení do relevantních skupin na síti LinkedIn vám pomůže udržet si přehled o novinkách a trendech v oboru, navážete díky nim kontakty s dalšími odborníky, kteří mají stejné zájmy jako vy. Nezapomeňte se zapojit do obsahu komentováním příspěvků a sdílením vlastních postřehů. To vám pomůže etablovat se jako znalý a angažovaný profesionál.

Na LinkedIn můžete přizpůsobit nastavení vyhledávání práce tak, aby odráželo vaše profesní cíle a zájmy. Můžete si také nastavit upozornění na pracovní nabídky, abyste byli informováni o nových pracovních příležitostech.