Příprava na maturitu #1: 5 rad, které je dobré si připomenout

Ano, asi jste to slyšeli už stokrát, ale my vám stejně připomeneme, jak se co nejlépe připravit na maturitu. Dušujete se, že opravdu nic nepodceníte, ale moc nevíte, co pro to udělat? Tak čtěte dál.

1) Udělejte si v tom systém

Ať už začínáte na poslední chvíli o „svaťáku“, nebo měsíce předem, je dobré si načrtnout alespoň přibližný plán toho, jak budete v učení postupovat. Naučíte se nejdříve látku, co vás baví, nebo naopak to, z čeho vám spíše vstávají vlasy na hlavě? Jedna věc je jistá – na pochopení méně příjemných otázek budete potřebovat více času, zatímco ty zábavné vám budou odsýpat jedna báseň. Co z toho vyplývá? Odbyjte si nudná témata raději hned na začátku, aby se nestalo, že vám na ně na konci v největším stresu nezbyde dostatek času.


2) Nevěřte internetu všechno

Nemusíme vám říkat, kolik tun informací lze na internetu najít. Obzvlášť Wikipedia je často velmi užitečným zdrojem nepřeberného množství materiálů. Ne vždy je tam ale všechno důvěryhodné – mějte se proto na pozoru. Není nic horšího, než když vám taková mylná informace pokazí dojem u komise. Informace získané pouze z internetu používejte jen jako záložní variantu!

3) Napište si, jak začnete každou otázku

„Co jim tam proboha o tomhle budu říkat?” Něco podobného se honí v hlavě asi každému studentovi, který se snaží zdárně prodrat nekonečným množstvím maturitních otázek. Existuje dobrá pomůcka – napište si ke každému okruhu pár vět, kterými svůj výklad začnete. Uvidíte, že vám to pomůže se rozpovídat a pokračovat směle až k vysněnému okamžiku, kdy těch momentálně nejdůležitějších 15 minut vašeho života skončí.


4) Spolupracujte se spolužáky

Nestihli jste si vypracovat všechny otázky? Požádejte o ně své spolužáky. Máte je naopak napsané všechny? Podělte se o ně s ostatními. Vzájemné spolupráce skýtá různé výhody. Dostanete se k materiálům, o jejichž existenci jste neměli ani ponětí, kamarádi vám můžou pomoct s něčím, co nechápete. I společné učení rozšiřuje obzory. Diskutováním o tématu se nejen dovídáte nové věci, ale zároveň to mozku pomáhá utřídit si věci, které už znáte.

5) Nechte se vyzkoušet od ostatních

Přečetli jste si celou otázku už asi desetkrát, ale pořád si nejste jisti, jestli si ji pamatujete pořádně? Nespoléhejte se na opakování v duchu. Jděte za rodiči, sourozenci nebo nejlepší kamarádkou a poproste je o přezkoušení. Jedině tímto způsobem věrohodně nasimulujete moment, kdy usednete na židli před maturitní komisi. Hned zjistíte, v čem ještě trochu „plavete”.