Příprava na maturitu #2: 4 rady, jak vyzrát na matematiku

2. – 9. května. Vstávají vám hrůzou vlasy na hlavě? Není divu! Je to znamení, že jste jedním z těch, koho v těchto dnech čeká maturita z matematiky. Poradíme vám, na co byste neměli zapomenout během své přípravy – a čím si pojistíte vítězství.

Nebojte se, nebudeme vás krmit ohranými radami o tom, že byste s učením měli začít včas, že je třeba si studium patřičně rozplánovat a nenechávat vše na poslední chvíli. Ačkoliv je to všechno pravda, raději se podíváme na pár praktických tipů, které vám učení na maturitu z matematiky určitě usnadní.

1) Sežeňte si co nejvíce zadání z předešlých let

Asi to napadne každého. Mnoho lidí se však spokojí pouze s jednou verzí testu, nejčastěji s tou z minulého roku. Dejte si práci a poohlídněte se na internetu i po jiných testových úkolech z předešlých let. Zeptejte se také svých starších známých, zda nějaká zadání nemají. Vyplatí se to! Mnoho variant najdete třeba TADY.

Čím více verzí zadání testů posbíráte a porovnáte, tím více se zvýší vaše pomyslné procento připravenosti. Dostane se vám pod kůži forma příkladů, která v testech bývá kolikrát podobná.


2) Nebojte se doučování

Pokud cítíte, že v matematice máte přece jen mezery, doučování by pro vás mělo být automatickou volbou. Ani vy, kdo máte matematiku po většinu času v malíku, však nepodceňujte tuto možnost – doučování vám pomůže s utříděním znalostí. Zkušenější člověk navíc mnohdy vyrukuje s poznatkem, který vám možná až do teď unikal. Poptejte se mezi známými nebo si projděte inzeráty třeba na těchto webech:

  • www.kvalitni-doucovani.cz/nabizim-doucovani/matematika/
  • www.doucuji.eu/hledam-doucovani?q=maturita
  • www.facebook.com/groups/684816511559855/

3) Sledujte naučná videa

Ať už se vám nedaří pochopit základní problematiku, nebo si jen chcete ve věcech udělat pořádek, určitě vám pomůže YouTube. Najdete zde mnoho různých videí, v nichž se odborníci ale i zapálení laikové snaží jednoduše objasnit nejrůznější matematické operace. Velkou výhodou takového učení je samotná vizuální stránka – ta pomůže celou věc lépe pochopit a posléze zapamatovat. Nebuďte proto líní a dejte si práci taková videa najít. Pro ilustraci jich pár přikládáme:


4) Opakujte, opakujte, opakujte

Jak jinak by asi mohla znít naše poslední rada. Často se říká, že matematika snad ani není o ničem jiném. Člověk zkrátka jen potřebuje často a hodně procvičovat. Ano, víme – řekne se to snadno, ale hůře udělá. Toho času co to zabere! Když si ale každý den vyhradíte na opakování alespoň půl hodiny, práce bude efektivní a výsledky pocítíte zanedlouho. Jak na to? Určete si čas, který vám v průběhu dne nejvíce vyhovuje. Hodinu si poznačte do kalendáře a příklady procvičujte každý den. Lépe si tak na učení navyknete a nutkání ho odkládat bude čím dál tím menší.