Studijní pobyt ve Štrasburku

Ve dnech 23. října – 25. října 2017 jsme se my studenti Vysoké školy Ambis, Veřejné správní akademie – vyšší odborné školy a střední školy TRIVIS v Brně zúčastnili studijního pobytu v Štrasburku, který organizoval a v součinnosti se studijním oddělením Ambis Brno zajistil Dr. Petr Rožňák, CSc., dr. h. c., akademický pracovník. Náš studijní pobyt financoval pan europoslanec Ing. Zahradil. Po příjezdu do Francie, jsme navštívili město Štrasburk, kde jsme objevili zdejší významné historické památky.

Po náročném jídle a prohlídce města jsme se všichni přesunuli před budovu Evropského parlamentu, před vstupem jsme se museli podrobit vstupní prohlídce a následně jsme se dočkali prohlídky celé budovy s originální a moderní architekturou. Čekala tam na nás přednáška s prezentací o historii, zajímavostech i vyhlídkách do budoucnosti EU, do které se studenti s velkým nadšením zapojovali. Na přednášce jsme si zopakovali, jak základní informace, ale také i všechny zákoutí evropského parlamentu. Historie parlamentního shromáždění sáhá až do roku 1951, kde se o ni poprvé dozvídáme v rámci Pařížské smlouvy, která sloužila k exportu a importu uhlí a oceli. Mezi další zajímavosti patří například, že v roce 1976 došlo ke změně smluv o od roku 1979 byli poslanci volení přímou volbou občanů jednotlivých členských zemí.

Nejvíce nás zaujalo být součástí evropského kongresu a přihlížet na průběh a chod sezení.

Po prohlídce města, následoval pozdější oběd v tradiční alsaské restauraci. Zdejší obyvatelé byli velice milí a přátelští, proto to byl velice příjemně strávený čas s neomezeným jídlem a pitím. Jako hlavní chod byl Flammekueche tartiflette - tradiční francouzské jídlo s cibulí, špekem a smetanou, ale také i koláč se skořicí, čokoládou a ovocem. Ke spláchnutí tohoto výborného pokrmu na všechny čekaly bezedné láhve vín.

Po náročném a velmi naučném dni nás čekala cesta na hotel, kde jsme se ubytovali, osprchovali a nachystali na večeři. Zde nás také doprovodil Anar Kučera asistent pána Ing. Zahadila. Společně jsme povečeřili a rozloučili se. Poděkovali jsme za jeho skvělý doprovod a výklad po Štrasburku malým dárečkem.

Druhý den na nás čekala snídaně v podobě bohatého rautu. S doplněnou energií jsme mohli pokračovat v programu. Tentokrát na nás čekala ochutnávka francouzského vína. V tradičním vinném sklípku jsme se naučili správně koštovat vína, ale také ochutnat vína, kterým se francouzi vážně právem pyšní. Zde nás doprovázela, starala se o naše pohodlí, ale také se na chvíli stala naši překladatelkou, Lii asistentka pana Ing. Zahradila. Zahraniční pobyt se pomalu dostával ke konci. Poslední zastávka byla opět před Evropský parlamentem, kde jsme se konečně setkali s panem europolitikem Ing. Zahradilem. Všem daroval knihu a ochotně nám ji všem podepsal. Předali jsme mu jako poděkování malou pozornost, poté se s námi rozloučil a popřál nám hodně úspěchu v životě. Velmi si vážíme toho co pro nás udělal a že nám umožnil vidět, jak krásy města Štrasburk, koštování francouzského vína, ale i samotný Evropský parlament.

Zpracovaly Bára Frydrychová a Dominika Klosíková,
studentky prvního ročníku Ambis.Vysoké školy, Brno.