Green evaluation of food industries in V4 countries from EU Taxonomy

perspective V4Green Reporting – ID 22320032

„Zelené” hodnocení zpráv o udržitelnosti potravinářského průmyslu zemí V4 z pohledu taxonomie EU

AMBIS Vysoká škola, a. s. je partnerem projektu Green evaluation of food industries in V4 countries from EU Taxonomy perspective, projekt ID 22320032, který je podpořen International Visegrad Fund.

Charakteristika projektu

Realizace ekologických cílů EU je důležitá zejména pro potravinářský průmysl zemí V4. Pro rozvoj environmentálně udržitelných činností je zapotřebí jednotný systém kritérií. Po NFRD a Green Deal byla taxonomie EU dalším zásadním krokem k vytvoření zásad tohoto systému. Cíle Taxonomie se staly určujícím prvkem i pro CSRD. Hlavním cílem projektu je poskytnout komplexní poznatky o současné situaci a budoucích možnostech udržitelných cílů a aktivit potravinářského průmyslu v zemích V4 s cílem podpořit řešení šetrná k životnímu prostředí. Spolupráce zemí V4 je důležitá i z geografického a finančního hlediska. V naší oblasti chybí a je naléhavě zapotřebí toto zamýšlené zkoumání. Společným cílem je nalézt co nejefektivnější řešení pro udržitelné zlepšení potravinářského průmyslu v našem regionu a dosáhnout určujících efektů změny chování. Zaměříme se na posílení makroregionální a odvětvové spolupráce pomocí taxonomicky zaměřené, kvalitativní a kvantitativní analýzy dobrovolných a povinných zpráv o udržitelnosti velkých podniků s využitím odvětvové finanční databáze. Plánujeme provést jedinečné vědecké studie a poskytnout nové, vynikající informace pro klíčové zúčastněné strany (odborníky, společnosti, finančníky, spotřebitele, politické činitele) s cílem realizovat účinnější změny v oblasti ekologického přechodu. Podle naší vědecké koncepce může plánované transparentní hodnocení také omezit problém "green washing".

AMBIS Vysoká škola, a. s. se bude společně s koordinátorem projektu Institute of Agricultural Economics Nonprofit Kft., Maďarsko a partnerskými institucemi Széchenyi István University, Albert Kázmér Faculty of Mosonmagyaróvár, Department of Agricultural Economics, Maďarsko; Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of European Studies and Regional Development,Institute of Regional Studies and Rural Development, Slovensko; European Rural Development Network (ERDN), European Rural Development Network, Polsko podílet na dílčích úkolech projektu:

  1.  na metodice vědeckého výzkumu, metodách analýzy dat, výběru společností, obsahové analýze zpráv o udržitelnosti vybraných společností v příslušných potravinářských odvětvích
  2. na zpracování a analýze dat s cílem vybrat vhodný vzorek velkých společností z potravinářského průmyslu V4 jako základ pro vědecké zkoumání zaměřené na zaplnění mezer
  3. uspořádá vědecký workshop, na kterém budou vědecké výsledky prezentovány kolegům, pozvaným zemědělským odborníkům, firemním a bankovním partnerům a studentům. 
  4. na zpracování vědecké publikace na vysoké úrovni (Q1/Q2) s otevřeným přístupem týkající se analýzy udržitelnosti zaměřené na taxonomii EU v maďarském, slovenském, českém a polském potravinářském průmyslu na makroregionální a odvětvové úrovni. 
  5. na závěrečné konferenci o komplexních výsledcích výzkumu, kde budou představeny vědecké výsledky členům projektu a zainteresovaným skupinám (odborníci na udržitelnost podniků, zemědělští experti, univerzity, zástupci odborných zemědělských rad v potravinářském průmyslu, finančníci, političtí činitelé). 

Koordinátor projektu

Doc. Ing. Alžbeta Kiráľová, Ph.D., koordinátorka projektu, působí jako prorektorka pro zahraniční vztahy na AMBIS University v Praze.

Doc. Kiráľová přednášela na Vysoké škole ekonomické v Praze, na University of New York in Prague, jako hostující profesorka přednášela na University of South Carolina v Columbii v Jižní Karolíně a na Georgia State University v Atlantě v Georgii, na Univerzitě Konstantina Filozofa v Nitře a na Slovenské zemědělské univerzitě v Nitře.

Doc. Kiráľová absolvovala stáže a studijní pobyty v Číně, Bulharsku, Francii, Itálii, Japonsku, Maďarsku, Německu, Portugalsku, Slovinsku, Švýcarsku, Turecku, USA a Velké Británii.

Zastupuje AMBIS v mezinárodních organizacích a sítích, jako jsou UNWTO (United Nations World Tourism Organization), ATLAS (Association for Tourism and Leisure Education and Research), kde je koordinátorkou pro Evropu, NECSTouR (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism) a World Tourism Network.

Doc. Kiráľová pravidelně prezentuje výsledky své vědecké práce na mezinárodních konferencích v Belgii, Dubaji, Finsku, Hongkongu, Itálii, na Kypru, v Maďarsku, Polsku, Portugalsku, na Slovensku, ve Švýcarsku a ve Velké Británii. Je autorkou vědeckých prací, monografických řad, knih a článků indexovaných na Web of Science a Scopus. Je členkou vědeckých a programových rad mezinárodních konferencí v zahraničí a členkou redakčních rad časopisů indexovaných ve WoS a Scopusu.

Doc. Kiráľová pracuje jako expertka pro EASME COSME (program EU pro konkurenceschopnost podniků a malých a středních podniků Výkonné agentury pro malé a střední podniky při Evropské komisi) a Erasmus + EACEA (Výkonná agentura Evropské komise pro vzdělávání, kulturu a audiovizi). Kromě toho je hodnotitelkou studijních programů v rámci EAPAA (Evropská asociace pro akreditaci veřejné správy), projektů VEGA (Vědecká grantová agentura Ministerstva školství, vědy, výzkumu a sportu Slovenské republiky a Slovenské akademie věd) a projektů TAČR (Technologická agentura České republiky). Současně se aktivně podílí na řešení výzkumných projektů v České republice i v zahraničí, mezi jinými v oblasti Inovativního vzdělávání v gastronomii na podporu udržitelnosti potravinových systémů, gastronomie a přípravy pokrmů, rozvoje venkova, venkovského cestovního ruchu a agroturistiky.  


AMBIS Vysoká škola, a. s. is a partner of the project Green evaluation of food industries in V4 countries from EU Taxonomy perspective, project ID 22320032, which the International Visegrad Fund supports.

Project description

Implementing the EU environmental targets is particularly important for the food industry in the V4 countries. A uniform system of criteria is needed to develop environmentally sustainable activities. After the NFRD and the Green Deal, the EU taxonomy was the next major step towards establishing principles for such a system. The objectives of the Taxonomy became a defining element for the CSRD. The project's main objective is to provide a comprehensive understanding of the current situation and future possibilities for sustainable objectives and activities of the food industry in the V4 countries to promote environmentally friendly solutions. The cooperation of the V4 countries is also important from a geographical and financial point of view. This intended exploration needs to be improved and is urgently needed in our region. The common goal is to find the most effective solutions for the sustainable improvement of the food industry in our region and to achieve the determining effects of behavioral change. Using a sectoral financial database, we will focus on strengthening macro-regional and sectoral collaboration through a taxonomy-driven, qualitative, and quantitative analysis of large companies' voluntary and mandatory sustainability reporting. We plan to conduct unique scientific studies and provide new, superior information for key stakeholders (practitioners, companies, financiers, consumers, and policymakers) to implement more effective changes in the green transition. According to our scientific concept, planned transparent assessments can also reduce the problem of "greenwashing."

AMBIS Vysoká škola, a. s. will participate in the following project subtasks together with the project coordinator Institute of Agricultural Economics Nonprofit Kft., Hungary and partner institutions Széchenyi István University, Albert Kázmér Faculty of Mosonmagyaróvár, Department of Agricultural Economics, Hungary; Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of European Studies and Regional Development, Institute of Regional Studies and Rural Development, Slovakia; European Rural Development Network (ERDN), European Rural Development Network, Poland.

  1. Cooperation on scientific research methodology, data analysis methods, selection of companies, content analysis of sustainability reports of selected companies in relevant food sectors
  2. Participation in data processing and analysis to select a suitable sample of large companies from the V4 food industry as a basis for scientific research aimed at filling gaps
  3. Organization of a scientific workshop to present the scientific results to colleagues, invited agricultural experts, corporate and banking partners, and students. 
  4. Participation in elaborating a high-level (Q1/Q2) open-access scientific publication on sustainability analysis focusing on the EU taxonomy in the Hungarian, Slovak, Czech, and Polish food industries at macro-regional and sectoral levels. 
  5. Participation in the final conference on the comprehensive research results, where the scientific results will be presented to project members and stakeholders (corporate sustainability experts, agricultural experts, universities, representatives of professional agricultural councils in the food industry, financiers, and policymakers). 

Project coordinator

Assoc. Prof. Ing. Alžbeta Kiráľová, Ph.D., the project coordinator, works as Vice-Rector for International Relations at AMBIS University in Prague.

Doc. Kiráľová has lectured at the University of Economics in Prague, at the University of New York in Prague, as a visiting professor at the University of South Carolina in Columbia, South Carolina, and at Georgia State University in Atlanta, Georgia, at the University of Constantine the Philosopher in Nitra and at the Slovak University of Agriculture in Nitra.

Doc. Kiráľová completed internships and study stays in China, Bulgaria, France, Italy, Japan, Hungary, Germany, Portugal, Slovenia, Switzerland, Turkey, the USA, and Great Britain.

She represents AMBIS in international organizations and networks such as UNWTO (United Nations World Tourism Organization), ATLAS (Association for Tourism and Leisure Education and Research), where she is the coordinator for Europe, NECSTouR (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism) and World Tourism Network.

Doc. Kiráľová regularly presents the results of her scientific work at international conferences in Belgium, Dubai, Finland, Hong Kong, Italy, Cyprus, Hungary, Poland, Portugal, Slovakia, Switzerland, and the UK. She authorizes scientific papers, monographic series, books, and articles indexed on the Web of Science and Scopus. She is a member of the scientific and program boards of international conferences abroad and the editorial boards of journals indexed in WoS and Scopus.

Doc. Kiráľová works as an expert for EASME COSME (EU Programme for the Competitiveness of Enterprises and SMEs of the Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises of the European Commission) and Erasmus + EACEA (Executive Agency for Education, Culture, and Audiovisual of the European Commission). In addition, she is an evaluator of study programs under EAPAA (European Association for Public Administration Accreditation), VEGA projects (Scientific Grant Agency of the Ministry of Education, Science, Research and Sport of the Slovak Republic and the Slovak Academy of Sciences) and TAČR projects (Technology Agency of the Czech Republic). At the same time, he is actively involved in research projects in the Czech Republic and abroad, among others, in the field of Innovative education in gastronomy to support the sustainability of food systems, gastronomy and food preparation, rural development, rural tourism, and agri-tourism.


Workshop

Záštitu nad workshopem převzal ministr zemědělství Marek Výborný


Datum: 26. 11. 2024, 13:45-16:00
Místo: AMBIS vysoká škola, a.s. Lindnerova 575/1, Praha 8 – Libeň, 2. patro, místnost 208
Jazyk: čeština
Registrace: výzkum@ambis.cz
13:45-14:00 Registrace účastníků


Welcome coffee

Předsedající: Alžbeta Kiráľová 
Asistentka: Katarína Lendrová

14.00-14.05 Otevření

· Dr. Martina Mannová, Rektorka AMBIS

14:05-14:20 Obecný přehled projektu V4: „Zelené” hodnocení zpráv o udržitelnosti potravinářského průmyslu zemí V4 z pohledu taxonomie EU – V4GreenReporting 

· Andrea Rózsa, Dr., AKI – Institut zemědělské ekonomiky, Maďarsko

14:20-14:35 Výsledky hodnocení za ČR

· Alžbeta Kiráľová, Lokální koordinátorka projektu, AMBIS

14:35-14:50 Udržitelnost zemědělské produkce z pohledu Ministerstva zemědělství

· Ing. Jiří Jungr vedoucí odd. OZE a environmentálních strategií, MZ ČR

14:50-15:05 Charta udržitelnosti Dr. Oetker 

· Zdeněk Kvinta, Marketing Executive Manager Senior CZ/SK

15:05-15:20 Zkušenosti s reportováním dle EU taxonomie a ESG

· Alena Váchová, Corporate Affairs and Communications Manager, Pivovary Staropramen s.r.o. Molson Coors beverage company

15:20-15:35 Udržitelnost v oblasti zemědělství a potravinářství

· Dagmar Míková, Česká spořitelna, a. s. ESG Corporate Solutions
· Roman Xia, Česká spořitelna, a. s. ESG Corporate Solutions

15:35-16:00 Diskuse / Závěr