Gastronomický turismus v regionech Evropy

Cíle předmětu:

Cílem předmětu je poskytnout studentům ucelené informace o gastronomii jednotlivých evropských regionů, vývoji a původu evropských potravinářských tradic v sociálních, ekonomických a geografických souvislostech. Studenti se seznámí s odlišnostmi, ale i provázaností kuchyní jednotlivých zemí v Evropě, souhrou tradičních a současných vlivů na moderní gastronomii, s tradičními pokrmy, lokálními specialitami a vlivem gastronomie na rozvoj evropských regionů, rozmach a udržitelnost cestovního ruchu.

Osnova:

  1. Gastronomický cestovní ruch, vztah mezi gastronomií a cestováním a cestovním ruchem, definice evropské kuchyně, její specifika, objasnění pojmu národní a regionální kuchyně.
  2. Odlišnost regionálních kuchyní Evropy, faktory ovlivňující regionální kuchyni - přírodní podmínky a společenské podmínky, gastronomie jako nehmotné kulturní dědictví.
  3. Česká kuchyně, historický vývoj české kuchyně, typické pokrmy české kuchyně, znovuobjevování regionální kuchyně Česka, typické regionální pokrmy.
  4. Kuchyně střední Evropy - slovenská, rakouská a maďarská kuchyně.
  5. Polská, německá a švýcarská kuchyně.
  6. Kuchyně severských zemí – Švédsko, Norsko, Finsko, Dánsko.
  7. Východoevropská kuchyně – kuchyně Ukrajiny, Ruska, Běloruska, Moldávie, kuchyně pobaltských zemí (Litva, Estonsko, Lotyšsko) a kuchyně kavkazských zemí (Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie).
  8. Francouzská kuchyně – vybrané regiony Francie (Burgundsko, Alsasko, Provensálsko).
  9. Italská kuchyně - vybrané regiony (Toskánsko, Lombardie, Piemont, Friuli, Elilia Romagna, Marche, Trentino, Sicílie, Sardinie).
  10. Španělská kuchyně - vybrané regiony (Andalusie, Katalánsko, Baskicko, Galicie) a portugalská kuchyně.
  11. Řecká, chorvatská a balkánská kuchyně.
  12. Britská a irská kuchyně, kuchyně Belgie a Nizozemí.