Racionální výživa
Cíle předmětu: Studenti absolvováním předmětu získají základ pro účelnou aplikaci získaných poznatků v oblasti zdravé výživy v rozsahu nezbytném pro potřeby vedoucích pracovníků v gastronomii, obchodu a stravovacích službách. Předmět je zaměřen na osvojení základních poznatků z oblasti výživy a zvládnutí způsobů, jimiž lze pozitivně měnit stravovací zvyklosti jednotlivých skupin obyvatelstva. Systematické uspořádání učiva sleduje jednotlivé faktory, které ovlivňují nutriční hodnotu stravy, což usnadňuje celkovou orientaci v problematice zdravé výživy.
Osnova:
- Úvod do základních pojmů
- Přehled fyziologie trávení a vstřebávání
- Související orgány a tělesné systémy
- Sacharidy ve výživě
- Proteiny ve výživě
- Lipidy ve výživě
- Voda ve výživě
- Fyziologické funkce vitaminů a minerálních látek
- Nevyváženost příjmu a výdaje energie
- Výživa v různých nutričních situacích
- Výživa při prevenci a léčbě onemocnění
- Alternativní výživa