Racionální výživa

Cíle předmětu: Studenti absolvováním předmětu získají základ pro účelnou aplikaci získaných poznatků v oblasti zdravé výživy v rozsahu nezbytném pro potřeby vedoucích pracovníků v gastronomii, obchodu a stravovacích službách. Předmět je zaměřen na osvojení základních poznatků z oblasti výživy a zvládnutí způsobů, jimiž lze pozitivně měnit stravovací zvyklosti jednotlivých skupin obyvatelstva. Systematické uspořádání učiva sleduje jednotlivé faktory, které ovlivňují nutriční hodnotu stravy, což usnadňuje celkovou orientaci v problematice zdravé výživy.

Osnova:

  1. Úvod do základních pojmů
  2. Přehled fyziologie trávení a vstřebávání
  3. Související orgány a tělesné systémy
  4. Sacharidy ve výživě
  5. Proteiny ve výživě
  6. Lipidy ve výživě
  7. Voda ve výživě
  8. Fyziologické funkce vitaminů a minerálních látek
  9. Nevyváženost příjmu a výdaje energie
  10. Výživa v různých nutričních situacích
  11. Výživa při prevenci a léčbě onemocnění
  12. Alternativní výživa