5 termínů, které bys neměl prošvihnout poslední rok na střední

Budoucnost, vysoká škola, ale předtím hlavně ta maturita! Sotva začne poslední rok na střední, všichni mluví jen o tom, jak je nutné být zodpovědný. Často to má ale zcela opačný efekt – mluví se o tom tolik, že už raději vypínáš.

Stres a povinnosti nemusí zaplnit celý ročník. Když si pohlídáš několik termínů, můžeš to neustálé šíření strachu přečkat se stoickým klidem.


Kdy podat přihlášku na vysokou?

Chystáš na vysokou? Pak je podání přihlášky jedním z klíčových termínů, které se nevyplatí prospat. Možná si říkáš, že „po Vánocích bude času dost“. Ano i ne. Záleží totiž na otázce, jaký obor chceš vlastně studovat?

Tradičním termínem uzávěrky přihlášek bývá pro většinu oborů 28. únor a některé vysoké školy přijímají přihlášky třeba až do 30. dubna. Pokud tě ovšem lákají umělecky zaměřené obory, měl bys zbystřit. Hned teď!

V obou případech se ale najdou výjimky. Lhůty pro podání přihlášky si jednotlivé vysoké školy a fakulty stanovují samy a nejlépe proto uděláš, když si termín vyhledáš na jejich stránkách. Nebo se podívej na přehled termínů všech vysokých škol.


Termíny státních maturit

Přesně tak, dalším palčivým termínem už jsou maturity. Tak kdy že tě to „peklo“ čeká? Všechno vypukne 11. dubna 2018 písemnou prací z českého jazyka, případně i z jazyka cizího.

Až napíšeš slohovku, budeš mít na chvilku klid. Ano, myslíme klid na učení. Didaktické testy a ostatní písemné části společné maturitní zkoušky se budou konat 2. až 9. května 2018. A to nejlepší na konec – ústní zkoušky letošních státních maturit budou probíhat 16. května do 11. června 2018. Profilové části tě pravděpodobně čekají ve stejném termínu.


Nezapomeň na seznam knížek

Jestli je do té doby stihneš přečíst, toť otázka. Tak jako tak ale musíš nejpozději 3.4.2018 odevzdat seznam minimálně 20 literárních děl, které budou obsahem ústní maturitní zkoušky z českého jazyka. Přesněji jedno z nich, které si vylosuješ. My přejeme šťastnou ruku!


Přijímačky nejsou jen v létě

Maturita hotová a před tebou ty nejdelší prázdniny v životě! Ale počkat. Po maturitě tě ještě čekají přijímací zkoušky. Tedy většinou. I když se ti to teď zdá na míle vzdálené, udělej si chvilku a zjisti si termíny přijímaček na svou vysněnou vejšku raději hned. Ne všechny vysoké školy totiž vypisují přijímací zkoušky v létě. V případě umělecky zaměřených oborů je ostražitost opět na místě – přijímací a talentové zkoušky se na ně konají od prosince do února.

Na velkou část oborů Masarykovy univerzity probíhají přijímačky už v dubnu a na některé obory Univerzity Karlovy zase v květnu. Na některých soukromých vysokých školách, probíhají přijímací zkoušky formou osobního pohovoru, třeba i do konce září. Jistější proto bude, když si konání přijímaček zjistíš dopředu na webu příslušné fakulty nebo v přehledu příjimacích zkoušek všech vysokých škol.

Kdyby to náhodou nevyšlo

Ne že by to bylo pravděpodobné, ale i taková možnost existuje. Co když tu maturitu napoprvé prostě nedáš? No, svět se nezboří. Půjdeš zkrátka na opravný pokus v září. Přesné termíny zatím nejsou vypsány, jakmile to ale bude aktuální, najdeš veškeré informace na novamaturita.cz.

Oprava maturity ti však může překazit zahájení studia na vysoké škole. Některé univerzity naštěstí vypisují druhá kola pro podání přihlášek a přijímací řízení. A není jich málo. Ve druhém kole přijímají některé fakulty ČVUT, Masarykovy univerzity, Západočeské univerzity a mnoho dalších škol – veřejných i soukromých.

Druhá kola pro podání přihlášek vysoké školy teprve vypíšou, jelikož se však některé z nich konají hned na začátku prázdnin, vyplatí se držet si tyto termíny raději po kontrolou.