Jak si správně vybrat studijní obor?

Rozhoduješ se, na jakou vysokou školu si podáš přihlášku a jaký studijní obor zvolíš? Pro někoho je to jednoduchý úkol, pro jiného to představuje tápání, nejistotu a obavy. Výběr školy není radno podcenit a doporučujeme mu věnovat dostatečnou pozornost. Volba tě ovlivní minimálně na několik následujících let a pravděpodobně určí směr celé tvojí budoucnosti. 
 

Pokud zatím netušíš, jaký obor je pro tebe nejvhodnější, poradíme ti, jaké otázky si položit a zodpovědět, na co se zaměřit a jaké klíčové faktory zvážit. Pojďme na to.  

① Nejdůležitější otázka: Co tě baví?

Zamysli se, jaké předměty ti ve škole jdou, a zároveň zauvažuj, co tě baví? Co rád/a děláš ve volném čase? O jaká témata se zajímáš, o čem si na internetu hledáš informace? A co naopak opravdu není tvoje parketa? Pokud se budeš věnovat oboru, který tě zajímá a baví, zvýší to tvoji studijní motivaci a pravděpodobnost, že studium dokončíš. 

② Jaké jsou tvoje dovednosti a silné stránky?

Sepiš si své dovednosti a silné stránky a jejich soulad s různými studijními obory. Vynikáš v matematice a zajímá tě svět financí? To jsou dobré předpoklady pro studium ekonomie a managementu. Baví tě cizí jazyky a cestování? Co zkusit management cestovního ruchu? Rád/a lidem nasloucháš a komunikuješ? Mohl by tě bavit marketing. 

③ Znáš svoje kariérní cíle?

Zauvažuj nad tím, co ti má škola dát a co bude, až ji dokončíš. Bude tě bavit práce, ke které tvůj vybraný obor směřuje? Je obor flexibilní, takže nabízí širší uplatnění a pro tebe tak větší výběr zaměstnání? Jaké jsou pracovní vyhlídky a možnosti finančního ohodnocení v daném oboru? Můžeš oslovit někoho, kdo v daném oboru pracuje? Pokud ano, udělej to. Získáš skvělý vhled a představu o tom, co tě čeká.

④ Zjišťuj a ptej se 

Určitě si prostuduj informace na webech škol, ale skvělé je jít přímo ke zdroji – nenech si ujít dny otevřených dveří. Prohlédneš si prostory školy a promluvíš si se se studenty nebo vyučujícími, kteří mají se školou osobní zkušenost a zodpoví ti spoustu dotazů – Jaká je kvalita výuky? Jak je to se získáním praktických znalostí? Učí na škole zajímaví odborníci? Studenti si většinou neberou servítky, dozvíš se, jak se věci skutečně mají.

⑤ Projdi si nabídku a jdi do detailu

Pokud už máš přibližnou představu, najdi si, kde všude se obor vyučuje. Jestli máš vyhlédnutou vysokou školu, která tě zaujala, pořádně si projdi nabídku oborů a konkrétních zaměření. Jdi do detailu. Najdi si předměty, které budeš mít v rozvrhu v daných semestrech. Zjisti si, jaká jsou uplatnění pro absolventy. Najdi si plánovaný průběh studia a požadavky na studenty. Je možné prezenční i kombinované studium? Má obor i navazující studium? Můžu studovat na Erasmu? 

⑥ Zjisti si podmínky přijetí a pošli klidně víc přihlášek 

Jak probíhá přijímací řízení? Jaká je šance na přijetí? Pokud máš na seznamu víc škol, nelituj peněz a podej si víc přihlášek. Zvýšíš svoje šance na přijetí, navíc je dobré mít záložní plán a možnost výběru.

⑦ Flexibilita se hodí 

Zvolený studijní obor nemusí určovat tvoji profesní dráhu po zbytek života. Zvaž, nakolik obor nabízí flexibilitu a možnost růstu a postupu. Zda se může přizpůsobit změnám na trhu práce a tvým osobním zájmům. Doba přeje technologiím, inovacím, vzdělávání, ale i cizím jazykům a měkkým dovednostem, jako je práce v týmu, empatie, komunikace a schopnost se učit. 

⑧ Popřemýšlej o financích

Studium přináší mnohé výhody, ale souvisí s ním i náklady. Zvaž finanční stránku celé věci – školné, pokud si vybereš soukromou vysokou školu, náklady na ubytování, náklady na dopravu. Nabízí škola nějaká stipendia? Chceš studovat v místě bydliště, nebo budeš za studiem dojíždět, případně se odstěhuješ do jiného města? Půjde škola kombinovat s brigádou? Ujisti se, že máš jasnou představu o souvisejících nákladech a o tom, jak plánuješ své vzdělání financovat. Měj na paměti, že studium je významnou životní investicí a jeho hodnota se ti dozajista vrátí. 

⑨ Nepodceňuj pocity 

Emoce jsou užitečným nástrojem, který ti pomůže napovědět, jestli je tvoje volba správná. Zkus se vžít do role vysokoškoláka na vybraném oboru – představ si, jak studuješ. Cítíš se dobře, pohodlně a naplněně? Nebo se naopak nudíš, máš strach a jsi ve stresu? Pokud tě trápí už jen představa určitého studia nebo na něj navazující práce, je to signál, že tudy cesta nevede.

Držíme ti palce! Určitě vybereš správně.